SZCZEP WINOROŚLI TEMPRANILLO
Tempranillo to jedno z najważniejszych, jeśli nie najważniejsze winogrono uprawiane do produkcji wina w Hiszpanii. Faktem jest, że na całym Półwyspie Iberyjskim, uprawa Tempranillo wyprzedziła dominującą dotychczas odmianę czerwonego winogrona – Garnacha Tinta.
Tempranillo jest odmianą, która bardzo dobrze przystosowuję się do różnych typów podłoża, ale najbardziej wydajna jest w klimacie chłodnym. Jej biały odpowiednik, rzadko spotykana odmiana – Tempranillo Blanco, wykazuje podobne właściwości.
Jest to odmiana bardzo wydajna i daje wyśmienite wino, tak młode jak również te, które przechodzą etapy leżakowania w beczkach dębowych.
Odmiana Tempranillo jest jedną z tych winorośli, która najbardziej kojarzy się z Hiszpania. Była od zawsze uprawiana w La Rioja i na przestrzeni wieków rozprzestrzeniła się na cały Półwysep.
Według oficjalnych danych, przeznaczonych pod uprawę Tempranillo, jest obecnie ponad 200 tysięcy hektarów. To drugi wynik, jeśli mówimy o areale. Prymat wiedzie od dawna biały szczep Airen, ale Tempranillo zdecydowanie zwycięża, jeżeli mówimy o odmianach czerwonych.
Tempranillo będąc uprawiane w całej Hiszpanii ma wiele nazw regionalnych między innymi: Tinto Fino, Tinto del Toro, Tinta del Pais, Cencibel, Temprana i jeszcze kilka innych
Charakterystyka winogron ze szczepu Tempranillo.
- Pączki: są duże, wyraźne, bardzo zwarte i jednolite pod względem wielkości i koloru
- Grona: jagody są średniej lub dużej wielkości, z niebiesko-czarną skórką; trudno się je oddziela od szypułki; mają gruba skórkę
- Miąższ: jest miękki i bardzo soczysty
Winogrono to jest bogate w minerały, szczególnie w potas, fosfor i magnez.
Jak już wspomniałem, Tempranillo jest odmiana żywotną, o krótkim cyklu pączkowania i dosyć wczesnym dojrzewaniem. Jest odmiana bardzo przewidywalną w uprawie i z reguły nie sprawia problemów.
Przy uprawie szczepu Tempranillo musimy pamiętać, że nie lubi ona ekstremalnej suszy, chociaż ta kastylijska bardzo jej służy. Zimne wiosny mogą spowodować opóźnienie pączkowania, chociaż jest to odmiana winorośli, która zawsze dosyć późno pączkuje i wcześnie dojrzewa.
Winogrono to jest bogate w minerały, szczególnie w potas, fosfor i magnez.
Tempranillo daje wyśmienite wino, świetne do leżakowania, dojrzewania w dębowej beczce, intensywne i aromatyczne. Bardzo długo zachowuje swój piękny rubinowo czerwony kolor.
Cata (próba) wina pochodzącego z odmiany Tempranillo.
Wzrok: wino intensywnie czerwone z fioletowymi otoczkami w winie młodym i matowo czerwone przy przejściu etapu beczki
Zapach: wyczuwalny zapach truskawki, śliwki, czerwonych dojrzałych owoców, czasami przebija się zapach kwiatów i ziół; przy dojrzewaniu w beczce dębowej dochodzą mocno wyczuwalne aromaty wanilii, czekolady a także tytoniu
Smak: w pierwszym kontakcie wino zaskakuje swoja aksamitnością, dyskretna kwasowością, łagodnymi, lecz wytrawnymi taninami
Tempranillo jest odmiana genialną, moją ulubioną, do dojrzewania w beczce dębowej. Jednakowo służą jej beczki z dębu amerykańskiego jak i francuskiego.
Najlepsze kupaże daje z odmianami: Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Garnacha, chociaż ci, którzy mnie znają wiedzą, że ja najbardziej lubię wina powstałe z jednej odmiany winorośli.
Wina powstałe z odmiany Tempranillo wybitnie współgrają z większością potraw kuchni hiszpańskiej.
Zachęcam Was kochani, abyście sięgali odważnie po wino z odmiany winorośli Tempranillo i dzięki tej winnej przygodzie poznawali sekrety Hiszpanii i jej wina, od wieków wpisanego w ziemię Iberii i jej mieszkańców.