jak przechowywać wino

Źle przechowywane wino traci swoje walory smakowe i zapachowe.

Wino jest wprowadzane na rynek w optymalnym momencie, ale wciąż ewoluuje. Źle przechowywane traci swoje walory smakowe i zapachowe.

Z tego powodu, jeśli Waszym zamiarem jest stworzenie swojej własnej domowej piwniczki – bodegi, musicie wziąć pod uwagę rady ekspertów, aby zachować wino w jak najlepszej kondycji, ograniczając wszystkie niekorzystne dla wina czynniki, które mogą je zepsuć.

Aby przechowywać wino w domu w jak najlepszych warunkach, weźcie pod uwagę czynniki, o których piszę poniżej.

Jeśli nie macie miejsca, które spełnia te wymagania lub nie możecie zdobyć specjalnej szafki do przechowywania wina, lepiej kupować wino na bieżąco do codziennej konsumpcji, co zagwarantuje nam dobrą jakość tego magicznego napoju.

TEMPERATURA

Najkorzystniejsza temperatura dla wydobycia wszystkich walorów wina wynosi około 12°C, co jest związane z temperaturą w jakiej dojrzewa wino w piwnicach bodegi. Dopuszczalny jest pewien stopień odchylenia od tej temperatury, chociaż uważa się, że nie należy przekraczać 4 lub 5°C powyżej lub poniżej tej granicy. Nagłe zmiany temperatury są bardzo szkodliwe dla wina; jest to niezwykle ważne w naszych domach, ponieważ zimą wino będzie musiało wytrzymać ogrzewanie, a latem klimatyzację.

ŚWIATŁO

Światło to jeden z największych wrogów wina. Nawet w krótkim okresie może zepsuć nawet najlepsze wina, ponieważ przyspiesza procesy utleniania. Brak światła to podstawa, ale ponieważ w piwnicy będzie ono potrzebne, należy zawsze wybierać żarówki o małej mocy, a nigdy świetlówki lub halogeny.

WSTRZĄSY

Aby wino dobrze się zestarzało- dojrzało, wymaga absolutnego spokoju podczas leżakowania w beczkach dębowych i ochrony przed wszelkimi wstrząsami. Piwnica na wino nie może znajdować się w tym samym pomieszczeniu co pralka, ani na przykład w pobliżu ruchliwego pasa ruchu

Innym niezbędnym warunkiem konserwacji wina jest to, aby środowisko nie było zbyt suche

PÓŁKI I STOJAKI NA WINO

Jedynym zasadniczym wymogiem jest to, aby umożliwiały one utrzymywanie butelek w pozycji poziomej, tak aby korek stykał się z winem, z wyjątkiem win wzmocnionych, które można przechowywać w pozycji pionowej. Najlepiej byłoby, gdyby wszystkie butelki były łatwo dostępne i nie trzeba było przenosić niektórych, aby dotrzeć do innych.

WILGOTNOŚĆ

Innym niezbędnym warunkiem konserwacji wina jest to, aby środowisko nie było zbyt suche. Idealna jest wilgotność względna 60%, którą można łatwo kontrolować za pomocą higrometru. Do 75% jest tolerowane, ale przy tym stężeniu łatwo może pojawić się pleśń. Poniżej 60% korek może wyschnąć, co ułatwiłoby kontakt powietrza z winem, psując je, a także sprzyjając jego parowaniu.

Nadmiar wilgoci można zwalczyć na różne sposoby: na przykład umieszczając pojemnik z piaskiem, solą kuchenną lub specjalnymi materiałami chłonnymi. Brakowi wilgoci można przeciwdziałać stawiając w pomieszczeniu pojemniki z wodą.

ODPOWIEDNIE MIEJSCE PRZECHOWYWANIA WINA

Warto określić przestrzeń na wino i zobaczyć, ile butelek można tam przechowywać oraz zastanowić się, ile butelek będzie można spożyć na co dzień, a ile zostanie przeznaczonych na specjalne okazje. Pomieszczenia muszą być przeznaczone wyłącznie do przechowywania wina. Dobrze jest przewidzieć możliwość ewentualnych ofert lub nieprzewidzianych wydarzeń i zostawić miejsce na rozwój naszej domowej bodegi.

Większość stojaków na butelki nie pozwala na rozpoznanie butelki z zewnątrz, dlatego wskazane jest umieszczenie na nich etykiety, dzięki czemu nie będzie trzeba przesuwać butelki w celu identyfikacji.

WENTYLACJA

Piwnica musi być dobrze wentylowana i pozbawiona zapachów. Inne rodzaje żywności, takie jak ser, czosnek, szynka itp., nie powinny być przechowywane w tym samym miejscu, ponieważ mogą wydzielać do wina niepożądane zapachy. Szczególnie niewskazane jest przechowywanie w jednym pomieszczeniu substancji chemicznych, takich jak farby lub rozpuszczalniki, zbiorniki paliwa lub kotły, ponieważ mogą one również wydzielać zapachy.

Prawdziwi koneserzy nie piją wina: smakują tajemnice.

Salvador Dali

Pamiętajcie Kochani – WINO TO MAGIA!!!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *