Wino różowe ta edicion limitada

Kilka słów o winie:

Wino jest wytwarzane ze szczepu Tempranillo, o którym pisałem na blogu. Winorośl ma około 40 lat. Zbierane jest ręcznie i natychmiast po przewiezieniu do Bodegi poddane procesom oczyszczania i fermentacji. Wino po oczyszczeniu grawitacyjnym z moszczyn, podlega starzeniu 6-7 miesięcy w betonowych zbiornikach, w których fermentowało.

Wino posiada  jasno łososiowy kolor. Zapach mocny. Kwiatowe na  początku, po dotlenieniu, pojawiają się charakterystyczne aromaty owoców jak np. brzoskwini oraz nuty cytrusowe.

W ustach wyróżnia się przede wszystkim elegancją i finezją.

Smak jest głęboki, długi, świeży i oleisty. Kwasowość jest doskonale zrównoważona dzięki starzeniu.

Polecam do:

 Owoców morza.

Przystawek (szynka iberyjska, wędliny…)

Wszelkiego rodzaju mięsa z grilla.

„Wino to poezja w butelkach.
”

Robert Louis Stevenson

TIERRA ARANDA VENDIMIA SELECCIONADA

Winogrona najwyższej jakości.

Specjalny dobór winogron.

WINOROŚL: 100% TINTA DEL PAIS – Czerwone z kraju (Tempranillo – rodzaj winogrona używanego do wyrobu wina) z małych rodzinnych upraw. Krzewy winorośli 15 -20 letnie. Specjalnie wybierane najlepsze krzewy i owoce winnego grona. Zbierane ręcznie.

DOJRZEWANIE: Leżakowane w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 6 – 10 miesięcy.Leżakowanie w butelkach około 3 miesięcy.

KOLOR:  Bardzo dojrzała wiśniowa czerwień, z tonami granatu w wierzchniej warstwie.

ZAPACH: Aromat o wysokiej intensywności, malinowy, waniliowy, cynamonowy, kokosowy, kakaowy, czekoladowy. Wyczuwalny kompot z dojrzałych owoców. Trufla i pieprz.

SMAK: Mocne, pełne, wypełniające. Wyczuwalne słodkie taniny z winogron, glicerynowe i oleiste.

Wskazane jest zdekantowanie przed podaniem.

„Wszyscy jesteśmy śmiertelni do pierwszego pocałunku i drugiego kieliszka wina.”

Eduardo Hughes Galeano

Tierra Aranda Crianza

Wino długo dojrzewające w beczce dębowej.

WINOROŚL: 100% TINTA DEL PAIS – Krzewy winorośli 30-50 letnie. Zbierane ręcznie.

 

DOJRZEWANIE: Leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy.Leżakowanie w butelkach 12 miesięcy.

KOLOR: Intensywna wiśniowa czerwień z jasnymi tonami mahoniu.

ZAPACH: Czyste i balsamiczne, aromaty suszonych i kandyzowanych owoców z kakao, lukrecją i aromatycznym drewnem.

SMAK: W ustach czyste i pełne. Bardzo mocne, z dobrze zbalansowanymi taninami. Bardzo długa trwałość na podniebieniu.

 

„Wielkie jest szczęście tego, kto ma dobrą butelkę, dobrą książkę, dobrego przyjaciela.”

Molière

Tierra Aranda roble

Wino krótko dojrzewające w beczce dębowej.

WINOROŚL: 100% TINTA DEL PAIS – Czerwone z kraju (Tempranillo – rodzaj winogrona używanego do wyrobu wina) z małych rodzinnych upraw. Krzewy winorośli 15- 20 letnie. Zbierane ręcznie.

DOJRZEWANIE: Leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu przez 4 miesiące.Leżakowanie w butelkach minimalnie 3 miesiące.

KOLOR: Wiśniowoczerwony, z wyraźnymi niuansami granatu.

ZAPACH: Wspaniała złożoność aromatyczna, wyraźnie podkreślająca czerwone owoce, porzeczki, jeżyny itp. na delikatnym drewnianym tle, doskonale wkomponowanym w wino.

Wino jest smaczne i mocne, z doskonałą równowagą pomiędzy drewnem, a owocami, co skutkuje bardzo długim trwaniem smaku w ustach. Świetnie zrównoważona kwasowość.

„Cichy dźwięk odkorkowanego korka z butelki brzmi jak człowiek otwierający serce.”

William S. Benwell

VIÑA HIJOSA CRIANZA

 Wino długo dojrzewające w beczce dębowej.

WINOROŚL: 100% TINTA DEL PAIS – Czerwone z kraju (Tempranillo – rodzaj winogrona używanego do wyrobu wina) z małych rodzinnych upraw. Krzewy winorośli 30-50 letnie. Zbierane ręcznie.

DOJRZEWANIE: Leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy.Leżakowanie w butelkach 12 miesięcy.

KOLOR: Intensywna wiśniowa czerwień z jasnymi tonami mahoniu.

ZAPACH: Czyste i balsamiczne, aromaty suszonych i kandyzowanych owoców z kakao, lukrecją i aromatycznym drewnem.

SMAK: W ustach czyste i pełne. Bardzo mocne, z dobrze zbalansowanymi taninami. Bardzo długa trwałość na podniebieniu.

„Wino otwiera serce na MIŁOŚĆ.”

Owidiusz

VIÑA HIJOSA ROBLE

 

Wino krótko dojrzewające w beczce dębowej.

WINOROŚL: 100% TINTA DEL PAIS – Czerwone z kraju (Tempranillo – rodzaj winogrona używanego do wyrobu wina) z małych rodzinnych upraw. Krzewy winorośli 15- 20 letnie. Zbierane ręcznie.

DOJRZEWANIE:Leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu przez 4 miesiące.Leżakowanie w butelkach minimalnie 3 miesiące.

KOLOR: Wiśniowoczerwony, z wyraźnymi niuansami granatu. 

ZAPACH: Wspaniała złożoność aromatyczna, wyraźnie podkreślająca czerwone owoce, porzeczki, jeżyny itp. na delikatnym drewnianym tle, doskonale wkomponowanym w wino.

SMAK: Wino jest smaczne i mocne, z doskonałą równowagą pomiędzy drewnem, a owocami, co skutkuje bardzo długim trwaniem smaku w ustach. Świetnie zrównoważona kwasowość.

„Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.”
Plutarch
Pamiętajcie kochani – WINO TO MAGIA!

Tierra Aranda Albillo Mayor.

 

WINOROŚL: 100% białe winogrono zwane Albillo Mayor pochodzące z małych,  rodzinnych winnic. Krzewy winorośli około 40 letnie. Zbiór ręczny. Maceracja od 12 do 18 godzin.

Fermentacja alkoholowa 16-18ºC

Dojrzewanie w betonowy zbiorniku między 6 a 8 miesiący.

KOLOR: Delikatny, słomkowo żółty, z złoto zielonymi refleksami w kieliszku. 

ZAPACH: Złożony zapach, z nutami kwiatu białej moreli, nutami cytrusowymi. Wyczuwalne aromatyczne nuty owocowe.

 SMAK: W Ustach jest pełne, ma zrównoważoną kwasowość.

Wyczuwalne są nuty cytryny, ale również migdałów i brzoskwini. Finisz jest długi i elegancki

„U dobrych ludzi odnajdziesz dobrą gościnę, dobre wino i dobre towarzystwo”

William Shakespeare.

moje letnie hity prosto z Katalonii...

Winnica z Katalonii CASTILLO DE MONTBLANC

CAVA CASTILLO DE MONTBLANC BRUT RESERVA 2019

 

Cava powstała z połączenia 50% Macabeu, 30% Xarel-lo, 20% Parellada. Cava ma fantastyczny szampański kolor, delikatny aromat cytrusów i delikatnie pieszczące podniebienie bąbelki.Tradycyjna metoda produkcji sprawia, że czujemy nuty najlepszych szampanów francuskich w tej katalońskiej cava.Świetna jako aperitif lub podsumowanie dobrego posiłku.

CLOS Mont Blanc

 

Wino białe stworzone nad wybrzeżem Morza Śródziemnego, z dwóch szczepów, które są odzwierciedleniem ducha regionu, z którego pochodzi – Katalonii. Zawiera w sobie owocowość szczepu Chardonnay z przepięknym, kwiatowym aromatem Macabeo. Wino znakomicie komponuje się z owocami morza, morskimi rybami, delikatnym drobiem. Dodane do risotto wynosi danie na wyżyny godne gwiazdek MICHELIN. 

„Wino oświetla zacienione zakamarki duszy i czyni cuda, uwalniając utrudzone serca z nieznośnych ciężarów.”

Horacy